Αρνί τσιγαριαστό

Ένα παραδοσιακό πιάτο της δυτικής Κρήτης που λόγω της νοστιμιάς του έχει μεταναστεύσει σε ολόκληρο το νησί. Το σερβίρουμε ζεστό με τηγανητές πατάτες.

Υλικά

  • 1 κιλό αρνί
  • 1 φλιτζάνι εξτρά παρθένο ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Κρασί λευκό ή κόκκινο


Εκτέλεση

Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας. Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα. Βάζουµε το ελαιόλαδο σε µία κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί ρίχνουµε το κρέας κοµµένο κοµµάτια και ανακατεύουµε συνεχώς µέχρι να ροδίσει. Αλατοπιπερώνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κρασί, το βάζουμε σε αυτό το σημείο και σείουμε ελαφρώς το σκεύος μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο, το σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1 – 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει. Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε το κρέας να δούμε ότι βγάζει τα υγρά του μέσα στα οποία ψήνεται, προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ξεσκεπάζουμε ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και το κρέας να μείνει μόνο με το λίπος του. Στο τέλος ρίχνουµε τη ρίγανη.

Το σερβίρουμε ζεστό με τηγανητές πατάτες.