Γαμοπίλαφο

Πιλάφι κρητικό. από τα πιο διαδεδομένα πιάτα της κουζίνας μας. Συνήθως το λέμε γαμοπίλαφο επειδή είναι έθιμο να το σερβίρουμε στους γάμους.

Υλικά

  • 1 κούπα ρύζι καρολίνα
  • 4 κούπες ζωμό κρέατος
  • Χυμό 1 ½ λεμονιού
  • Αλάτι

Προετοιμασία

Για το γαμοπίλαφο χρειαζόμαστε ζωμό κρέατος.
Ο ζωμός αυτός προέρχεται συνήθως από γίδα βραστή και ετοιμάζεται ως εξής:
Βάζουμε το κρέας να βράζει και πετάμε το πρώτο νερό. Στη συνέχεια, το βράζουμε σε καθαρό νερό και αλατοπιπερώνουμε. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.

Βάζουμε το ζωμό να βράσει σε δυνατή φωτιά, και αφού βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις, 5-8 λεπτά περίπου ανακατεύοντας το διαρκώς και κλείνουμε το μάτι. Προσθέτουμε το αλάτι και το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε 2-3 λεπτά να ρουφήξει τα…. υγρά του σκεπασμένο.

Σερβίρουμε σε ρηχό πιατάκι με πιπέρι και λεμόνι.