Κρητικά λυχναράκια

Αυτές οι υπέροχες ταρταλέττες με τη γλυκιά μυζήθρα είναι σκέτος πειρασμός! Ένα πασχαλινό έδεσμα.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500γρ μαλακό αλεύρι
  • 10γρ baking powder (μισό φακελάκι)
  • 1/4 κουταλιά γλυκού σόδα
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 2 αυγά

Για τη γέμιση

  • 900γρ ανθότυρο μαλακό κρητικό
  • 1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 αυγό και 1 ασπράδι (κρατείστε τον κρόκο για το άλειμμα)
  • 1 κοφτή κουταλιά βούτυρο
  • 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό κανέλα
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα 1 μεγάλου φρέσκου λεμονιού
  • Τον κρόκο του αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα για άλειμμα της γέμισης

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Κοσκινίζουμε αλεύρι, baking, σόδα και τα βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ. Με τον γάντζο ζυμώνουμε, προσθέτοντας τα υγρά υλικά: γάλα, λάδι, αυγά. Γίνεται εύκολα μια μέτρια μαλακιά ζύμη, την οποία αφήνουμε να ωριμάσει για μισή ώρα.

Ανοίγουμε τα φύλλα

Δένουμε τη μηχανή φύλλου πάνω στον πάγκο. Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα χοντρό κορδόνι. Κόβουμε κομμάτια περίπου 2εκ. Κάθε κομμάτι το πλαταίνουμε με το χέρι σε παραλληλόγραμμο και το περνάμε 2-3 φορές το καθένα από τη μηχανή, θέση 5. Όσο περνάει από τη μηχανή, τόσο καλοζυμώνεται και αποκτά συνοχή το φύλλο. Κάθε ένα το αλευρώνουμε και τα κάνουμε πυργάκια, το ένα πάνω στο άλλο.

Μετά, γυρίζουμε τη μηχανή στη θέση 2 και αρχίζουμε να περνάμε ένα-ένα όλα τα φύλλα για να γίνουν πιο λεπτά. Αλευρώνουμε καλά πάνω κάτω. Μετά, παίρνουμε ένα τσέρκι 9εκ. και κόβουμε κυκλάκια από κάθε λεπτό φύλλο, τα οποία τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο αφού σιγουρευτούμε πως έχουν αρκετό αλεύρι που δεν θα τα αφήσει να κολλήσουν μεταξύ τους.

Στο τραπέζι, να τσιμπήσουμε τα λυχναράκια

Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, λιώνουμε τον ανθότυρο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα  υλικά και ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενής.

Έχουμε κόψει ένα τετράγωνο κομμάτι χαρτί 12Χ12εκ, πάνω στο οποίο βάζουμε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης. Βάζουμε μία γεμάτη κουταλιά γέμισης στο κέντρο του κύκλου, την απλώνουμε ώστε να αφήσει 2εκ περιθώριο από την άκρη της ζύμης και αρχίζω να τσιμπάμε τη ζύμη περιμετρικά. Στη διάμετρο των 9εκ θέλει 12 περίπου τσιμπήματα.

Με τη βοήθεια του χαρτιού σηκώνουμε το λυχναράκι και το μεταφέρουμε στο ταψί. Μόλις γεμίσουμε το ταψί, παίρνουμε με ένα πινελάκι ελάχιστο αραιωμένο κρόκο με γάλα και το ρίχνουμε πάνω στη γέμιση.

Ψήνουμε

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων 170 βαθμών, στη δεύτερη σχάρα από κάτω, σε αλουμινένιο ταψί ή σε ανοιχτόχρωμη λαμαρίνα, για 20-25 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε το επόμενο ταψί. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ακουμπάμε σε φρέσκα λεμονόφυλλα ή νερατζόφυλλα (καλά πλυμένα και σκουπισμένα), το ένα πάνω στο άλλο σαν πυργάκια.  Διατηρούνται 4 μέρες, με εξαιρετική γεύση, εκτός ψυγείου αυτή την εποχή.